• Branding, Εταιρική Ταυτότητα & Σχεδιασμός Λογότυπου

    Branding, Εταιρική Ταυτότητα & Σχεδιασμός Λογοτύπου

Τι είναι το Branding, η Εταιρική Ταυτότητα & ο Σχεδιασμός Λογοτύπου

Εγκαινιάζουμε τη νέα ενότητα του site μας και αφιερώνουμε το πρώτο μας άρθρο στην εξήγηση των εννοιών του branding, της εταιρικής ταυτότητας και της σημασίας που έχει ο σωστός σχεδιασμός του λογότυπου για την επιχείρησή σας.

Το λογότυπο, η εταιρική ταυτότητα & το branding εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες.

Ένα λογότυπο δεν είναι η ταυτότητά σας. Είναι όμως μέρος της ταυτότητάς σας. Το branding μιας επωνυμίας, χρησιμοποιεί το λογότυπο και την εταιρική σας ταυτότητα. Όλα έχουν διαφορετικούς ρόλους και μαζί, σχηματίζουν μια ευδιάκριτη εικόνα για μια επιχείρηση ή ένα προϊόν.

Τι είναι η εταιρική ταυτότητα

Η εταιρική ταυτότητα είναι τα οπτικά στοιχεία που αποτελούν μέρος της συνολικής εικόνας της εταιρείας/προϊόντος.

Τι είναι ένα λογότυπο

Ένα λογότυπο προσδιορίζει μια επιχείρηση στην απλούστερη μορφή της, μέσω της χρήσης ενός σήματος ή ενός εικονιδίου. Για να το εξηγήσουμε αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες, ας ξεκινήσουμε από την κορυφή – το εμπορικό σήμα.

Τι είναι το branding;

Το Brand ή αλλιώς εμπορικό σήμα, είναι η συναισθηματική μας αντίληψη για το σύνολο της εικόνας μιας εταιρείας ή ενός προϊόντος. Όσο σύνθετο και αν ακούγεται, παρακάτω θα το αναλύσουμε πλήρως!

Το Branding, σίγουρα δεν είναι ένα απλό θέμα  προς εξήγηση. Δεν είναι τυχαίο ότι για το θέμα αυτό έχουν κυκλοφορήσει πολυάριθμες δημοσιεύσεις και εκατοντάδες βιβλία. Ωστόσο – για να το θέσουμε με λίγα λόγια – θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε ως έναν ζωντανό οργανισμό, μια υπηρεσία ή ένα προϊόν με «προσωπικότητα», που είναι διαμορφωμένη σύμφωνα με τις αντιλήψεις του κοινού. Με το πως δηλαδή αντιλαμβάνεται ο κόσμος ένα εμπορικό σήμα όταν το βλέπει. Τι συναισθήματα και αξίες αποπνέει. Σε αυτή την λογική, ένας γραφίστας θέτει τις βάσεις για το πώς ο κόσμος θα αντιληφθεί ένα brand.

Πολλοί πιστεύουν ότι ένα brand αποτελείται μόνον από λίγα στοιχεία. Ορισμένα χρώματα, κάποιες γραμματοσειρές, ένα λογότυπο, ένα slogan. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιο περίπλοκο από αυτό. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένα brand είναι μια ολόκληρη «εταιρική εικόνα».

Η βασική ιδέα πίσω από μια «εταιρική εικόνα» είναι ότι όλες οι υπηρεσίες που παρέχει μια εταιρεία και ό,τι παράγει, θα πρέπει να αντανακλούν τις αξίες και τους στόχους της επιχείρησης στο σύνολό της. Κατά συνέπεια, ό,τι κάνει μια εταιρεία, δείχνει τι αντιπροσωπεύει, τι πιστεύει και γιατί υπάρχει. Δεν είναι απλώς μερικά χρώματα, κάποιες γραμματοσειρές, ένα λογότυπο και ένα σύνθημα…

Ως παράδειγμα, ας δούμε την γνωστή εταιρεία πληροφορικής, την “Apple”. Η “Apple” ως εταιρεία, προβάλλει μια ανθρωπιστική εταιρική κουλτούρα και μια ισχυρή εταιρική ηθική, η οποία χαρακτηρίζεται από τον εθελοντισμό, την υποστήριξη της καλής προσπάθειας &  την συμμετοχή στην κοινότητα. Αυτές οι αξίες της επιχείρησης είναι εμφανείς σε ό,τι κάνουν. Από τα καινοτόμα προϊόντα και τη διαφήμιση τους έως την εξυπηρέτηση των πελατών τους. Η “Apple” είναι μια συναισθηματικά προσανατολισμένη επωνυμία που συνδέει προϊόντα με ανθρώπους. Όταν οι πελάτες αγοράζουν ή χρησιμοποιούν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της, αισθάνονται μέρος του brand και ταυτίζονται μαζί του. Είναι αυτή η συναισθηματική σύνδεση που δημιουργεί το εμπορικό της σήμα της.

Τι είναι ο σχεδιασμός εταιρικής ταυτότητας

Σημαντικό ρόλο στο «brand» ή στην «εταιρική εικόνα» μιας εταιρείας διαδραματίζει η ταυτότητά της. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο σχεδιασμός της ταυτότητας βασίζεται γύρω από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται μέσα σε μια επιχείρηση. Συνήθως ακολουθείται ένα μοτίβο με ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές που συνθέτουν μια ταυτότητα διαχειρίζονται συνήθως το πώς η ταυτότητα εφαρμόζεται σε μια ποικιλία μέσων. Γίνεται χρήση εγκεκριμένων  χρωμάτων, γραμματοσειρών και ούτω καθεξής. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές διασφαλίζουν ότι η ταυτότητα της εταιρείας διατηρείται ομοιόμορφη. Αυτό με τη σειρά του, επιτρέπει ένα εμπορικό σήμα ως σύνολο, να είναι αναγνωρίσιμο.

Η ταυτότητα ή «εικόνα» μιας εταιρείας απαρτίζεται από πολλά οπτικά μέσα :

Όλα αυτά, συνθέτουν μια εταιρική ταυτότητα που θα πρέπει να στηρίζει το εμπορικό σήμα ως σύνολο. Το λογότυπο, ωστόσο, είναι η εταιρική ταυτότητα και το brand, όλα σε ένα αναγνωρίσιμο σήμα. Το σήμα αυτό είναι το σύμβολο της επιχείρησης στο σύνολό της. Για να καταλάβουμε τι είναι ένα λογότυπο, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε για ποιον λόγο υπάρχει.

Λογότυπο σημαίνει αναγνώριση

Το λογότυπο προσδιορίζει μια επιχείρηση ή ένα προϊόν. Ένα λογότυπο δεν πωλεί άμεσα μια εταιρεία ή ένα προϊόν ούτε και περιγράφει μια επιχείρηση. Το λογότυπο αντλεί το νόημά του από την ποιότητα του θέματος που συμβολίζει. Ένα λογότυπο υπάρχει για να εκφράσει όχι για να εξηγήσει. Να εκφράσει – όπως αναλύσαμε παραπάνω – τις αξίες που αντιπροσωπεύει μια επιχείρηση ή ένα προϊόν.

Για να εξηγήσουμε αυτή την έννοια ακόμα καλύτερα, σκεφτείτε ένα λογότυπο όπως έναν άνθρωπο. Προτιμούμε να αποκαλούμε κάποιον με το όνομα του και όχι με μια περιγραφή του εαυτού του, όπως π.χ. “ο τύπος που φοράει πάντα ροζ και έχει ξανθά μαλλιά”. Κάτι το οποίο προφανώς θα δημιουργούσε σύγχυση. Με τον ίδιο τρόπο, ένα λογότυπο δεν πρέπει κυριολεκτικά να περιγράφει αυτό που κάνει μια επιχείρηση, αλλά μάλλον, να προσδιορίζει την επιχείρηση με έναν τρόπο που θα είναι αναγνωρίσιμη και αξέχαστη. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί, ότι μόνο αφού ένα λογότυπο γίνει γνωστό, θα λειτουργήσει με τον τρόπο που έχει ως στόχο. Όπως και στο προηγούμενο παράδειγμα μας, θα κατανοήσουμε έναν άνθρωπο αφού πρώτα μάθουμε το όνομά του.

Το λογότυπο προσδιορίζει μια επιχείρηση ή ένα προϊόν στην πιο απλή τους μορφή.

Συμπέρασμα

Εάν έχετε απορίες σχετικά με το πως να δημιουργήσετε ένα λογότυπο, μια εταιρική ταυτότητα ή ένα εμπορικό σήμα και χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα : 2107251600 – 2109210202, ή στο email : sales@grafima.net .

Θα σας εξυπηρετήσουν επαγγελματίες που γνωρίζουν την διαφήμιση και τις γραφικές τέχνες και θα σας δώσουμε λύσεις στις ανάγκες σας.

Το moto μας είναι : Print your dreams και κάνουμε ακριβώς αυτό.

Σχεδιάζουμε και εκτυπώνουμε τα όνειρά σας!